Proizvodnja

   


Večino sadja za predelavo odkupimo od lokalnih pridelovalcev, saj želimo spodbujati in ohranjati lokalno pridelano hrano.
Proizvodnja različnih vrst sokov se razlikuje glede na vrsto sadja, ki ga predelujemo. Ker proizvajamo bistre sokove in nektarje, je tudi priprava sadja za predelavo povsem različna.

  

Pri bistrih sokovih, kot so jabolčni, grozdni in višnjev sok, sadje operemo in ročno preberemo, da odstranimo poškodovane ali morebitno gnile sadeže. Nato sadje zmeljemo, stisnemo in prečrpamo v sod. Tam sok počiva vsaj 6 do 8 ur, da se sesedejo večji delci. Sedi filtracija, s katero dobimo nemoten bister sok. Tak sok gre v pasterizator in takoj v polnilnico, kjer se še vroč napolni v steklenice. Ko so steklenice napolnjene počakamo, da se sok ohladi. Sledi etiketiranje steklenic in pakiranje po 6 steklenic v folijo.

  

Pri nektarjih, kot so breskov, marelični in hruškov nektar, pa je postopek malo drugačen. Pri predelavi se sadje ne stiska, ampak se pasira. Sadje najprej operemo in nato gre v pasirko, ki naredi sadno kašo. Sadni kaši dodamo vodo in sladkor in s tem dobimo tekoč nektar, primeren za pitje. Enako kot bister sok, gre takšen nektar nato v pasterizator in takoj v polnilnico, kjer se še vroč napolni v steklenice. Ko se ohladi, gre naprej na etiketiranje in pakiranje.